Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ (ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ)











Υλικά


1 κιλό αλεύρι.
1 ½ κιλό κρέας (μοσχάρι, χοιρινό,
προβατίνα ή αρνί)
3 μεγάλα πράσα.
1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά γλυκό.
Αλάτι, πιπέρι κόκκινο, ρίγανη, λάδι.






Εκτέλεση
Διαλέγουμε το κρέας που θα
χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να βάλουμε
και δυο κρέατα μαζί. Βάζουμε το κρέας να
βράσει με λίγο αλάτι και το νερό να σκεπάζει
το κρέας. Όταν βράσει, το αφήνουμε να
κρυώσει και στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε.
Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε ½ φλιτζάνι λάδι καιτα πράσα ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια από το ζουμί του κρέατος και προσθέτουμε το αλάτι, μπόλικο πιπέρι και τη ρίγανη. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Με τα ¾ από το αλεύρι ζυμώνουμε ζύμη μαλακιά και τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε 6 φύλλα και τα ψήνουμε στο φούρνο ένα-ένα.
Τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί σινί και ανοίγουμε φύλλο τοποθετώντας τα 3 μπαλάκια ζύμης το ένα πάνω στο άλλο με λίγο λάδι ανάμεσά τους. Προσέχουμε το κάτω φύλλο να γίνει μεγαλύτερο από το σινί. Όταν απλώσουμε το πρώτο φύλλο ρίχνουμε λίγο τραχανά, πασπαλίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας και ρίχνουμε και λίγο ζουμί. Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε όλα τα φύλλα της βασιλόπιτας. Στο προτελευταίο φύλλο βάζουμε τα σημάδια που είναι: ο σταυρός στη μέση, το κλήμα, το στάχυ, το μαντρί, ο τσάρκος, η φούρκα, το κέντρι και το φλουρί. Στο τέλος ανοίγουμε και το τελευταίο φύλλο, το στρώνουμε και στρίβουμε τον κόθαρο. Ρίχνουμε λάδι και νερό και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: