Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ


Γενικά - ιστορία
Τα μπαχαρικά προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών, (όπως φλοιοί, ρίζες, σπόροι, άνθη, κτλ.), τα οποία ευδοκιμούν στην ’πω Ανατολή και τη Νότια Αμερική. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς λόγους, στην παραγωγή καλλυντικών και στην μαγειρική. Το γεγονός της μεγάλης απόστασης των ευρω-παϊκών χωρών από τις χώρες που ευδοκιμούσαν τα μπαχαρικά, έδινε μεγάλη χρηματική αξία στα μπαχαρικά! Η αξία τους πληρωνόταν με χρυσάφι αφού η πρόσβαση μεταξύ των Ηπείρων πολλές φορές ήταν αδύνατη.
Η Αραβία υπήρξε τεράστιο κέντρο διακίνησης μπαχαρικών, ενώ η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατο-ρίας έγινε διεθνές εμπορικό κέντρο μπαχαρικών με εισαγωγές από την Ινδία. Στον 10ο μ.Χ. αιώνα η Βενετία έγινε το κέντρο του εμπορί-ου και της διακίνησης των μπαχαρικών για να σπάσουν στα τέλη του 15ου αιώνα το μονοπώλιο της Βενετίας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή μπαχαρικών! Ακολουθούν η Ινδονησία, η Γαλλία, η Αργεντινή και το Μεξικό.

Ιδιότητες
Τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αρωματικές ιδιότητες και στοιχεία γεύ-σης, κυρίως καυστικά, τα οποία οφείλονται κυρίως σε αιθέρια έλαια και ρητινώδεις ουσίες. Τα μπαχαρικά αποξεραίνονται για να χρη-σιμοποιηθούν και τότε αναπτύσσουν καλύτερα τις αρωματικές και γευστικές ιδιότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: