Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ψητή ντοματόσουπα με χαρίσα





Υλικά (για 4 άτομα) • 12 ώριμες ντομάτες • 150 ml ελαιόλαδο • 4 σκελίδες σκόρδο • 1 κ.σ. χαρίσα • 250 γραμμ. παξιμάδι κριθαρένιο, χοντροκομμένο • 2-3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο • ½ αγγούρι • 1 μέτριο κρεμμύδι • 2 πιπεριές κέρατο (χωρίς τα σπόρια) • Χοντρό αλάτι.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Τεμαχίζετε τις ντομάτες στα τέσσερα με την κομμένη επιφάνεια επάνω και τις απλώνετε σε ταψί μαζί με το σκόρδο. Τις αλείφετε με λίγο λάδι και τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι. Τις ψήνετε ώσπου να μαλακώσουν, περίπου για 30 λεπτά. Βάζετε στο μπλέντερ τις ψητές ντομάτες, το σκόρδο, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το ελαιόλαδο και τα δουλεύετε έως ότου γίνουν λείο μείγμα. Βάζετε τη σούπα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το ξίδι και τη χαρίσα και την αφήνετε για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο. Προτού σερβίρετε, ρίχνετε στη σούπα 250 ml κρύο νερό και το παξιμάδι. Γεμίζετε τέσσερα μπολ, με ένα παγάκι στο καθένα.

2 σχόλια:

AG είπε...

ti einai to xarisa????????

MICHALIS FRAGIADOULAKIS είπε...

Αραβικής προέλευσης καυτερός πολτός που παρασκευάζεται από καυτερή τριμμένη πιπεριά και διάφορα μυρωδικά, όπως κάρο, σκόρδο, γλυκάνισο και κύμινο. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, μαγειρευτά και σαλάτες αντί για πιπέρι. Με την προσθήκη λαδιού αποτελεί ένα θαυμάσιο ντιπ.