Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Capricciosa








Υλικά (για 10 - 12 μερίδες):

400 γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ. βούτυρο
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ
250 γρ. κουβερτούρα

Για τη σος σοκολάτας:

200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. γάλα φρέσκο
50 γρ. κρέμα γάλακτος,
35% λιπαρά



Διαδικασία:

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα ή μεταλλικό ανοξείδωτο σκεύος στερεωμένο σε μισογεμάτη κατσαρόλα με νερό που βράζει) ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Χτυπάμε τους κρόκους με 200 γρ. από τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ενώνουμε το μείγμα κρόκων - ζάχαρης με το μείγμα κουβερτούρας - βουτύρου ανακατεύοντας και προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη. Ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) σε χαμηλή ταχύτητα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που φτιάξαμε προηγουμένως, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 - 24 εκ. και ύψους 5 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Σερβίρουμε με σος σοκολάτας.

Σος σοκολάτας: Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Οταν βράσει το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: